Мъжка фолклорна група „Якорудски мерак“

Мъжка фолклорна група „Якорудски мерак“ с ръководител Петър Гугалов –  една от най-новите групи в читалището, създадена през лятото на 2014 година и още с първото си появяване пред публика завладя сърцата на якорудчани и гостите на града със своите автентични предимно якорудски народни  песни, както акапелни, така и със съпровод на типичните за Якоруда и региона инструменти като тамбура, тарамбука и акордеон.

При участието на групата на събора „Пирин пее – 2014“  тя беше забелязана от музикалния редактор на програма „Христо Ботев” на БНР и радио „Бинар” Александър Заралиев и по негова покана МФГ „Якорудски мерак” направи първите си записи в студиото на БНР. Бяха записани 6 песни, от които две акапелни. На тези песни по-късно бяха заснети и видеоклипове. През месец октомври групата взе участие на XI международен  фолклорен  фестивал „Малешево пее и танцува” – Микрево 2014.

През 2015г. групата участва на XI Национален събор на българското народно творчество – Копривщица`2015, където МФГ „Якорудски мерак” беше наградена с диплом за принос в съхраняването  на автентичния фолклор и безплатни записи на техни песни в БНР; през август 2015г. взеха участие на   II-рия фолклорен фестивал „Фолклорна среща” в с. Елешница, където спечели Второ място в раздел „Автентичен фолклор”.

Тази година община Якоруда ги награди с грамота за популяризиране на автентичния фолклор и участваха на 18-тия Международен фестивал за автентичен фолклор – Дорково 2016, където бяха наградени с диплом.

Post Author: Админ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *